Reality idnes

Články

Kvůli zpřísnění podmínek výběru DPH výrazně zdraží stavební parcely

S velkou pravděpodobností začne od 1. 1. 2015 platit novela zákona o DPH, která bude mít výrazný dopad na zdražení stavebních pozemků. V důsledku novely dojde ke zpřesnění dosavadní právní úpravy, která povede k efektivnějšímu výběru DPH a tím také zdraží stavební pozemky minimálně o 15 %.

 

V médiích proběhla informace, že od roku 2015 bude nově zavedená daň z přidané hodnoty na stavební pozemky. Ministerstvo financí tuto zprávu popírá, jelikož základní sazbou DPH jsou stavební pozemky zdaněny již od roku 1993.

V této souvislosti se zmiňuje nové zavedení daně na pozemky s přívodem inženýrských sítí. Skutečností je, že zasíťované pozemky nebyly nikdy od DPH osvobozeny. Od DPH mohou být osvobozeny stavební pozemky při prodeji až po uplynutí pěti let od jejich koupě.

Zpřísnění podmínek pro výběr DPH pozemků

Dosavadní právní úprava přinášela mnoho zmatků a nejasností ohledně odvodů daně z přidané hodnoty. Nebylo zcela jasné, v jakých případech se daň měla odvádět, a kdy stavební parcela byla od daně osvobozena. Kvůli nejasnému výkladu bylo účelově mnoho pozemků prodáno bez řádného odvedení daně.

 

Zdražení stavebních parcel minimálně o 15 %

Vejde-li 1. 1. 2015 novela zákona o DPH v platnost, zpřísní se tím pravidla pro výběr daní, která postihnou plátce DPH zabývající se prodejem nemovitostí. Mezi ně patří především developerské a realitní společnosti. Výše daňové sazby by podle předpokladů měla být 15 %. Není však vyloučeno, že dosáhne i 21 %. Jelikož marže většiny developerů se pohybují okolo 10 %, nelze očekávat, že DPH zákazníkovi nebudou účtovat.

Právě nepříznivým dopadem pro zákazníka bude skokové navýšení cen stavebních pozemků minimálně o 15 %. Pro lepší představu pozemek v hodnotě 2 milionů korun zdraží o rovných 300 000 tisíc. A to jenom při ceně pozemku není nezanedbatelný náklad. Zdražení se pochopitelně bude týkat i nově postavených bytů a domů, do jejichž konečné ceny se promítne cena stavebních pozemků.

Následkem zvýšení cen nezastavěných stavebních parcel bude oslabení či téměř zastavení výstavby nových domů v celé České republice.

Cookies a Seznam cookies, E-mail: info@online-reality.cz, Telefon: +420 277 271 848

O portálu: hledáte nový byt či dům? Pak využijte našeho online realitního hledače. Zaměřujeme se na reality v Praze a okolí a denně přidáváme nové nabídky. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte nás kontaktovat. Poradíme Vám jak hledat levné reality Praha.

Rychlá navigace: Nové byty Praha - Prodej bytů Praha - Novostavby Praha - Pronájem bytů Praha - Domy na prodej Praha - Pronájem domů Praha - Bezrealitky Praha - Bytové projekty Praha - Byty Praha bez realitky - Podnájem Praha - Prodej nemovitostí bez realitky - Reality bez realitky - Finep družstevní bydlení

TOPlist

0.003 sec
Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.